Dracht

6 februari 2021

De laatste loodjes zijn aangebroken. Met Lisse gaat alles goed. Eten doet ze nog als de beste. De wandeling had ik gisteren toch ingekort, want ze is “tonnetje rond”.

Inmiddels is de puppykamer helemaal ingericht en staat alles gereed voor de aanstaande bevalling. Alle teefjes hebben al in de werpkist gelegen, maar Fendi (links) en Lisse zijn altijd samen in de kist :)))
Ook mijn bedje staat weer in de puppykamer en vannacht ga ik weer beneden slapen.

De gemiddelde lengte van de dracht bedraagt bij de honden 59 – 63 dagen, maar vanaf dag 57 zijn de pups levensvatbaar. Dus vanaf vandaag kunnen ze geboren worden. Om een juiste inschatting te maken zullen we 2 keer daags de temperatuur opnemen bij Lisse, want zo’n 24 uur voor de bevalling daalt de temperatuur met ongeveer 1 graad.

Alles ligt klaar…….

Afwachten op de dingen die gaan komen……

De volgende update is na de geboorte………………Spannend.

30 januari 2021

De afgelopen heb ik, door het slechte weer, van gelegenheid gebruik gemaakt om de puppykamer al helemaal grondig schoon te maken. Want het zijn nog maar 2 weekjes te gaan voor Lisse.
Zij voelt zich goed en eet als een bootwerker. Vanaf morgen krijgt ze dan ook 4 maaltijden per dag. Dat ligt een beetje beter voor de maag, want die komt door de buik toch in de verdrukking.
De komende week ga ik alvast de werpkist opzetten en alle kleedjes wassen. Dan alles gereed zetten voor de aanstaande bevalling. Ik moet nog een aantal dingen in huis halen, zoals lekkere karnemelk met extra druivensuiker of geitemelk. Dat geef ik altijd tijdens de bevalling als tussendoortje en dat vinden alle teefjes hier lekker. En voor na de bevalling ook wat licht verteerbaar voedsel.
De komende week ook even kijken of alles nog naar behoren werkt, zoals de warmtelamp en puppyweegschaal. De weegschaal is al aan haar 15e jaar toe en de aan- en uitknop haperde bij het laatste nestje soms. Dus alles even checken, zodat ik dat op tijd kan bestellen.

Vandaag nog een foto genomen van Lisse. Op een foto is niet alles zo goed te zien , maar ze is goed gegroeid deze week.

23 januari 2021

Lisse is vandaag 6 weken drachtig. Nadat ze in de 4e en 5e week ’s morgens niet altijd wilde eten, eet ze nu alles op. Vanaf vandaag verdelen we haar portie vlees over 3 maaltijden per dag. Ze gaat nog dagelijks mee voor een flinke wandeling en mag dan van mij ook een paar keer een balletje halen. Maar uiteraard niet overdreven met haar groeiende buikje. Ze wordt wel extra verwend met kleine lekkertjes.
Onderstaand een foto van Lisse, die gisteren genomen werd na de wandeling. Je kan het moeilijk zien op de foto, maar ze begint al een buikje te krijgen.
Gisteren nog even naar de dierenarts geweest om een en ander in huis te halen. O/a de 2e injectie voor het Canine herpesvirus (CHV). Hieronder een beetje meer uitleg over deze inenting.

Om herpes bij puppy’s te voorkomen is er een vaccin mogelijk. Deze wordt gegeven aan de teef na de dekking en voor de bevalling. Vaccins voor de (drachtige) teef en het tijdperk waarin ze gegeven moeten worden zodat de teef antistoffen kan aanmaken en doorgeven aan haar pups via biest.
Het Herpesvirus (CHV) kan namelijk bij een drachtige teef misvormde pups of vroeggeboorte veroorzaken, maar het kan ook doodgeboren pups of zeer zwakke pups tot gevolg hebben. Ik vind het daarom altijd belangrijk om onze gedekte teven deze vaccinatie te geven. De enting wordt dan na de dekking gegeven en zo’n 10 dagen voor het werpen.

15 januari 2021

We zijn voor de echo geweest en Lisse is drachtig. De afspraak voor de echo werd door de kliniek verplaatst met een paar dagen, want we hebben altijd graag Hanneke voor de echo.
We zagen al meteen een vruchtblaasje verschijnen. Onze vermoedens dat ze drachtig was, werden dus bevestigd.
We kunnen nu een groot nestje verwachten, maar omdat het al wat later was in de dracht is het tellen altijd “koffiedik kijken”. Het blijft dus even afwachten tot na de geboorte.
We zijn in ieder geval heel erg blij, dat er na een jaar weer puppies worden verwacht.

Hieronder een vruchtje in beeld.

11 en 12 december 2020

Lisse is gedekt door de reu Zoom La Blankpapilio.